چگونه فضای هارد دیسک خود را در ویندوز خالی کنیم ؟

گام ۱ – استفاده از Disk Cleanup ویندوز

استفاده از Disk Cleanup ویندوز

برنامه Disk Cleanup به صورت پیش فرض روی تمام نسخه های ویندوز قرار دارد اما شاید کمتر کسی از آن استفاده کند. این برنامه هارد دیسک شما را آنالیز و اطلاعات غیر ضروری و کمتر ضروری را روی هارد دیسک شما برای افزایش فضا پیدا می کند.

سپس به شما این امکان را می دهد که بنا به تشخیص خودتان از میان گزینه های موجود، گزینه ی دلخواه را انتخاب کنید. بهتر است گزینه ای را انتخاب کنید، که با پاک کردنش فضای بیشتر به شما بدهد و در ضمن وجودش چندان هم ضروری نباشد.

برای دسترسی به این بخش در پنجره Computer بر روی هارد درایوهای خود راست کلیک کرده و Properties را برگزینید.

همچنین می‌توانید عبارت Disk Cleanup را در بخش جستجوی منوی استارت تایپ کنید.

 

حالا در پنجره Properties بر روی دکمه Disk Cleanup کلیک کنید.

 

 

نوع فایل‌هایی که قصد دارید حذف شوند را انتخاب کرده و بر روی OK کلیک کنید. این بخش شامل فایل‌های موقت، فایل‌های گزارش(لاگ)، فایل‌های موجود در سطل بازیافت و دیگر فایل‌های غیر کاربردی می‌شود.

 

علاوه بر این شما می‌توانید فایل‌های سیستمی را نیز پاکسازی کنید که البته در اینجا لیست یاد شده نمایان نخواهد بود.

بر روی Clean up system files کلیک کنید تا فایل‌های سیستمی شما نیز پاکسازی شوند.

 

 

پس از اینکه مراحل بالا را انجام دادید، می‌توانید بر روی دکمه More Options کلیک کنید و سپس از دکمه Clean Up که در زیر System Restore قرار دارد، استفاده کنید تا کپی‌های اضافه از فایل‌های بازیابی نیز پاکسازی شوند.

این دکمه همه فایل‌های جدیدی که مربوط به نقطه بازیابی سیستم در تازه‌ترین زمان ممکن هستند را تماما پاک می‌کند، پس بهتر است قبل از استفاده از این بخش، ابتدا از صحت کارکرد رایانه خود اطمینان حاصل کنید چراکه در صورت عدم کارکرد مناسب رایانه، نمی‌توانید از نقاط بازیابی سیستم در زمان‌های دورتر استفاده کنید.

 

 

 

گام ۲ – حذف اپلیکیشن‌هایی که فضای زیادی را اشغال کرده‌اند

حذف اپلیکیشن‌هایی که فضای زیادی را اشغال کرده‌اند

حذف برنامه‌های نصب شده همیشه باعث آزادسازی حافظه می‌شود، اما برخی از برنامه‌ها واقعا از فضای بسیار کمی استفاده می‌کنند. از بخش Programs and Features در کنترل پنل ویندوز می‌توانید در یک ستون حجم هر برنامه‌ را دقیقا مشاهده کنید. راحت‌ترین راه برای دسترسی به این بخش تایپ عبارت Uninstall programs در بخش جستجوی منوی استارت است.

 

اگر شما ستون یاد شده را مشاهده نمی‌کنید، بر روی دکمه Options که در بالا سمت راست لیست قرار دارد کلیک کرده و سپس Details view را انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که ممکن است همه برنامه‌ها مقدار واقعی فضای مصرفی را نشان ندهند.

 

یک برنامه ممکن است از فضای زیادی استفاده کند اما در این بخش اطلاعات آن طوری نشان داده شود که گویی حجم کمی را اشغال کرده است.

 

اگر از ویندوز ۱۰ استفاده می‌کنید می‌توانید برای دسترسی به بخش یاد شده از قسمت PC Settings و سپس System -> Apps & features نیز اقدام کنید.

 

 

در این بخش شما می‌توانید تمامی اپلیکیشن‌های ویندوز استور را نیز علاوه بر اپلیکیشن‌های معمول حذف کنید.

گام ۳ – تحلیل فضای دیسک

تحلیل فضای دیسک

برای فهمیدن اینکه دقیقا چه چیزی هارد درایو شما را اشغال کرده، می‌توانید از برنامه تحلیل‌گر هارد دیسک استفاده کنید. این اپلیکیشن‌ها ، هارد درایو شما را بررسی کرده و سپس دقیقا نشان می‌دهند که کدام فایل‌ها و پوشه‌ها بیشترین فضا را اشغال کرده‌اند.

ابزارهای زیادی برای این کار وجود دارد ولی بهتر است برای شروع از برنامه‌ای مانند WinDirStat استفاده کنید.

 

پس از اسکن و بررسی سیستم شما، WinDirStat به صورت کامل و دقیق نشان می‌دهد که کدام نوع فایل‌ها، کدام پوشه‌ها و … بیشترین فضای موجود دیسک شما را استفاده می‌کنند.

مطمئن شوید که اشتباها فایل‌های مهم سیستمی را حذف نکنید و فقط داده‌ها و فایل‌های شخصی خود را حذف نمایید. اگر یک پوشه به اسم Program Files را در این بخش مشاهده می‌کنید که از فضای زیاد هارد دیسک بهره می‌برد، می‌توانید آن برنامه را حذف کنید.

WinDirStat می‌تواند فقط به شما اعلام کند که چه مقدار فضای واقعی توسط برنامه‌ مورد نظرتان استفاده می‌گردد.

 

گام ۴ – حذف فایل‌های موقت

حذف فایل‌های موقت

ابزار پاکسازی ویندوز بسیار کاربردی است، اما این ابزار، نمی‌تواند فایل‌های موقتی که توسط سایر برنامه‌ها تولید شده‌اند را حذف کند. برای مثال، ابزار یاد شده قادر به حذف فایل‌های نهان و کش مرورگر فایرفاکس و گوگل کروم نیست.

فایل‌های کش این دو مرورگر خود به تنهایی می‌توانند چندین گیگابایت از فضای هارد دیسک‌ شما را اشغال کنند.

مرورگرها از کش برای این منظور استفاده می‌کنند تا دسترسی به محتوای ثابت سایت‌ها در مراجعات بعدی سریع‌تر از قبل صورت گیرد، اما این موضوع نیاز به استفاده بیشتر از فضای ذخیره سازی دیسک هم دارد.

 

برای پاکسازی دقیق و کامل فایل‌های موقت برنامه‌ها، از اپلیکیشن CCleaner استفاده کنید.

نرم افزار یاد شده قادر به شناسایی و حذف فایل‌های موقت، اضافه و غیر کاربردی بسیاری از برنامه‌های شخص ثالث ویندوز است در حالی‌که به صورت پیش‌فرض در ابزار Disk Clean up ویندوز چنین قابلیتی قرار داده نشده است.

 

گام ۵ – پاک کردن فایل‌های تکراری

پاک کردن فایل‌های تکراری

برای پیدا و حذف کردن فایل‌های تکراری در سیستم، از برنامه‌های مربوط به این کار استفاده کنید. این فایل‌ها اضافی هستند و می‌توانند حذف شوند.

برای این کار از برنامه DupeGURUاستفاده کنید. این برنامه به صورت رایگان، فقط می‌تواند ۱۰ فایل را همزمان پاک کند یا انتقال دهد، اما به شما میزان حجم اشغال شده توسط فایل‌های تکراری را نمایش می‌دهد.

 

گزینه‌هایی برای استفاده در موارد بحرانی:

قطعاً این روش‌ها مقداری از هارد دیسک سیستم را آزاد می‌کند، اما این روش‌ها، قسمت‌های مهمی از سیستم را از کار می‌اندازد.

ما استفاده از هیچ کدام از این روش‌ها را پیشنهاد نمی‌کنیم، اما اگر واقعاً نیاز به فضای خالی دارید، این‌ها کمک خواهند کرد.

 

 

غیرفعال کردن Hibernation:

زمانی که سیستم hibernate می‌شود، اطلاعات Ram را روی هارد کپی می‌کند. با این کار با روشن شدن سیستم، اطلاعات به Ram منتقل می‌شود و سیستم به شرایط قبل از خاموش شدن، باز می‌گردد. برای غیر فعال کردن این قابلیت به صورت ادمین وارد CMD شوید .

و این دستور را تایپ کنید:

powercfg /hibernate off

برای فعال کردن دوباره این قابلیت وارد CMD شوید و عبارت زیر را تایپ کنید:

powercfg /hibernate on

غیرفعال کردن System Restore :

اگر کم‌کردن حجم این قابلیت که در بخش قبل توضیح داده شد، برای شما کافی نبود، از طریق System Protection و دکمه Configure وارد بخش مربوط به System Restore شوید و گزینه Turn off System Protection را انتخاب کنید.